Karbondioksit seviyesi

Atmosferdeki karbondioksit miktarı 800 bin yılın zirvesinde!

Küresel ısınmanın gözle görülür etkileri artmaya devam ederken önlem almayan ve doğanın zarar görmesini önemsemeyen insanlardan ötürü atmosferdeki karbondioksit seviyesi artmaya devam ediyor. Uzmanlar, 800 bin yıldır havadaki karbondioksit miktarının hiç bu kadar artmadığını dile getirdi.

Scripps Institution of Oceanography’de görevli olan bilim insanları, küresel ısınmanın ne kadar ciddi bir düzeye ulaştığını gösteren yeni veriler paylaştı. Bu verilere göre Dünya’nın atmosferindeki karbondioksitin miktarı 800 bin yıldır hiç olmadığı kadar yükseldi. Sanayi Devrimi ile hızlı bir şekilde yayılmaya başlayan fabrikaların, her gün artan üretimin buna neden olduğunu belirten bilim insanları, karbondioksitin atmosferde sera etkisi yaratan gazlar (sera gazları) içerisinde en tehlikelilerinden birisi olduğunu dile getirdi.

Geride bıraktığımız Nisan ayında yapılan ölçümler, ortalama olarak karbondioksidin 410 ppm seviyesine ulaştığını gösteriyor. Bu seviyede 1950 senesinden beri hızlı bir artış mevcut. NASA’nın verilerine göre Nisan ayındaki ölçümden önceki rekor Mart ayına aitti. Ölçümler, Mart ayında karbondioksidin 408 ppm seviyesine ulaştığını gösteriyordu. Yani yalnızca bir ay içerisinde 2 ppm’lik artış yaşandığı söylenebilir.

Karbondioksit seviyesi

Karbondioksit seviyesi 300 ppm’i aşmıyordu

Fabrikaların yaygınlaşmasından önce çoğunlukla doğal afetlere bağlı olarak yükselen ve azalan karbondioksit seviyesi, normal koşullarda hiçbir zaman 300 ppm’e ulaşmamıştı. Günümüzde giderek ciddi bir boyut kazanan hava kirliliğine doğal afetlerin de katkısı oluyor, ancak en büyük pay ormanları yok eden ve fosil yakıt kullanımından bir türlü vazgeçemeyen insanlara ait.