Applein iPhone Xinde Face ID nasil calisir

Apple’ın iPhone X’inde Face ID nasıl çalışır?

Apple’ın yeni tanıttığı iPhone X, cihazınızın kilidini açmak ve ödemeleri kontrol etmek için ‘Face ID’ adında bir tanıma sistemi kullanılmakta. Kimliğinizi nasıl kontrol edecek? İşte detaylar…

Bazı Apple analistlerine göre, daha önceki parmak izi okutma olayı ne kadar kolaysa aynı şekilde yüz tanıtma sistemi de o kadar kolay geliyor. Yapmanız gereken parmak okutmak gibi yüzünüzü okutmak.

Görüntü yakalama

Face ID, yüz özelliklerinden belli sayıda görüntü çekmek için ışık projektörleri ve yardımcı sensörleri kullanıyor. Topluca “TrueDepth kamera sistemi” adında sunuluyor. Bu yeni teknoloji yüzünüzü tanımak için ayrıntılı derinlik haritası oluşturuyor.

Yüz Kimliği’ni ayarlamak adına kamera yüzünüzü 3D harita için birden fazla çekiyor ve daireye yerleştiriyor. Görüntü yakalanırken yüzünüzü aydınlatmak için gece gündüz kızılötesi ışığı kullanılıyor. IR, dalga boylarında elektromanyetik radyasyon görünüyor. Bu bakımdan sizi asla karıştırmaz.

Appleın iPhone Xinde Face ID nasıl çalışır1

Görüntü yakalama işlemine ilişkin adımlar şunlar:

  • Yakınlık sensörü ve ortam ışığı sensörü, TrueDepth kamera sisteminin yüz tanıma için ne kadar aydınlatacağı konusunda belirlemesine yardımcı oluyor.
  • Aydınlatıcısı yüzünüzü aydınlatmak için çıplak gözle görülemeyen elektromanyetik spektrumun bir parçası olarak bilinen kızılötesi (IR) ışığı üretir.
  • Nokta projektör, yüzüzdeki alan ve derinlik için üç boyutlu bir harita oluşturmak adına 30.000’den fazla nokta IR ışığı üretir.
  • Kızılötesi kamera, nokta deseninin görüntülerini ve yüzünüzden yansıyan kızılötesi ışığı (ısı simgesi) görüntüler.
  • Yüz tanıma

Yüz tanımak için atılacak adımlar ise şu şekilde:

  • Kızılötesi görüntüler, yüzünüzün 3D bir matematiksel modelini oluşturmak için kameradan iPhone X’in işlemcisine gönderilir;
  • 3D model veya bilgisayarın algoritmalarına sunulur ve saklanan şablonunuzla veya ‘kayıt görüntüsü’ ile karşılaştırılır;
  • İşlemci, görüntüler arasındaki benzerlik karşılaştırma skoruna dayanarak, doğrulama ve kayıt görüntülerinin eşleşip eşleşmediğini hesaplar;
  • Karşılaştırma puanı belirli bir eşik değerinden yüksekse, telefon kimliği doğrular ve kilidini açar.

Bu bakımdan 1 milyonda 1 hata olasılığı sunan yüz tanıma Face ID, kullanıcılara güvenlik adına tam güvenlik sunuyor.