Apple Yaptirimlar Iran Uygulamalarini Kaldirmaya Basladi

Apple Yaptırımlar, İran Uygulamalarını Kaldırmaya Başladı

Apple popüler uygulamaları ABD İren yaptırımları karşısında uygulama mağazası olan App Store’dan kaldırıyor.

iPhone üretici olan Apple son zamanlarda, Ortadoğu ülkesinde oldukça popüler olan Snapp’in de dahil olduğunu belirterek İran uygulamaları ile bir takım yeni kaldırma kararı aldığını New York Times geliştiricilerine söyledi. Apple bunla beraber İranlı kullanıcılara diğer uygulamalarla beraber alışveriş uygulamalarını da kaldırdı.

İran’lı geliştiricilere sunulan bir raporda, Apple ( AAPL,% 0.37 ) “ABD yaptırım düzenlemelerini” suçladı ve pazarının içinden İran’a uygulama teklifinde bulunmasına izin verilmediğini söyledi.

Benzer yaptırımlardan dolayı, Apple aslında iPhone’u İran’a satmıyor. İran’a özgü bir uygulama mağazası App Store’un da olmadığını ifade ediliyor. Fakat milyonlarca İranlı’nın elindeki iPhone’ların diğer ülkelerden alındığı ve yazılım geliştiricilerinin kullanıcılar için uygulamalar oluşturdukları düşünülüyor. Daha önceki zamanlarda uygulamalara İran’lıların eriştiği ve programları indirerek Apple’ın mağazasına getirdikleri düşünülüyor.

Times gazetesinde yer alan son detaya baktığımızda, İran’ın telekomünikasyon bakanı Muhammed Cavad Azari Jahromi,  ülkenin “yasal olarak başvuruları ihmal etmeyeceğini” belirtti. Apple’ın ise “müşteri haklarına saygı” duymadığını da dile getirdi.

Apple bu hamlelere bir yanıt henüz vermedi.