Apple, vergi ödememek için Apple Park’ın değerini 200 dolar olarak gösterdi

Paylaşılan haberlere göre Apple, Apple Park için yüksek vergi ödememek amacıyla genel merkezin değerini yalnızca 200 dolar olarak gösterdi.


Ana vatanı olmasına rağmen yüksek vergi oranlarından dolayı ABD ile büyük sorunlar yaşayan Apple, The San Francisco Chronicle tarafından paylaşılan habere göre Apple Park için yüksek vergi ödememek amacıyla genel merkezi yalnızca 200 dolar olarak göstermeyi denedi. Yüksek vergilerden ötürü varlığının büyük bir kısmını İrlanda’da bulunduran şirket, Trump ile anlaşılmasının ardından yeniden ABD’ye dönüş yapmıştı.

Şirket, 2015 senesine uzanan bir davada vergi ödememek adına genel merkezinin değerini düşük gösterdi. Santa Clara County yetkilileri tarafından çevresindeki yapılarla birlikte 1 milyar dolar değere sahip olduğu belirlenen genel merkez, Apple’ın mahkemeye sunduğu bilgiye göre yalnızca 200 dolar değerinde. Bunun yanı sıra Cupertino’da görevli yetkililerin 384 milyon dolar değer biçtiği binalar da şirkete göre sadece 200 dolar değerinde.

The San Francisco Chronicle, bu davalarda kazanan taraf olabilmek adına şirketlerin avukatlara milyonlarca dolar ödediği, böylece çok daha büyük vergiler ödemek zorunda kalmadığını belirtti. 3 sene öncesine dayanan bu dava, büyük şirketlerin vergi yükünden kurtulabilmek adına neler yapabildiğinin küçük bir örneği. Birçok büyük şirket (hatta belki de hepsi) ülkelerindeki yüksek vergilerden kurtulmak adına benzer yollara başvuruyor.

Kaynak