Apple Microsoft Google ve Facebook Flash Ortamini Kestirmeyi Planliyor

Apple, Microsoft, Google ve Facebook Flash Ortamını Kestirmeyi Planlıyor

Web üzerinden insanlara videolar ve animasyonlar sunmak için yirmi yılı aşkın sürenin sonunda, Adobe’nin Flash medya oynatıcısı geride kaldı.

Bu teknoloji meraklıları, Flash üzerindeki perdeyi kapatma planlarında Adobe’yi desteklediler ve hepsi de duyurunun alınmasını ve müşterilerini nasıl etkileyeceklerini açıkladı.

Google

Google’ın bir blog yazısında belirttiği gibi , Flash’ın popülerliği yıllar boyunca büyük ölçüde azaldı. Arama devi, üç yıl önce, Chrome tarayıcılarını masaüstü bilgisayarlarda kullananların% 80’inin Flash’ı bir şekilde içeren bir web sitesini ziyaret ettiğini belirtti. Ancak şimdi, PC ve Chrome kullanıcılarının yalnızca% 17’si Flash’la web sitelerini ziyaret ediyor ve bu yüzde “düşmeye devam ediyor”.
Şirket, “2020 yılının sonlarına doğru Flash’tan tamamen Chrome’u kaldıracağını” söyledi. O zamana kadar insanlar Flash kullanan bir siteyi ziyaret ederse, web sitesine Flash çalıştırma izni vermeleri istenecek.

Microsoft,

Microsoft , eski okul Internet Explorer tarayıcısı ve yeni Microsoft Edge tarayıcısı için Flash’i nasıl durdurmayı planladığı konusunda bir zaman çizelgesi sundu . 2017’den 2018’e kadar, insanlar teknolojiyi kullanan bir web sitesini ziyaret ettiklerinde Flash’ı çalıştırmak için Edge tarayıcılarına izin vermeleri gerekecek. Edge tarayıcısı, yalnızca bir kez izin vermeleri için seçimlerini hatırlar. Internet Explorer kullanıcıları, Flash’a izin vermeden kullanmaya devam edebilir.
Bununla birlikte, 2018 yılının orta-sonlarında, Kenar tarayıcısı, Flash kullanan bir web sitesini her ziyaret ettiklerinde kullanıcılardan Flash çalıştırması için izin istemek zorundadır. Yine, Internet Explorer kullanıcıları Flash’la normalde yaptığınız gibi web sitesini ziyaret etmeye devam edebilirler.

Daha sonra Microsoft, 2019’un ortalarında veya geçinde iki tarayıcısında varsayılan olarak Flash’ı devre dışı bırakacak ancak insanlara bu tarayıcılarda Flash’ı yeniden etkinleştirmesine izin verilecek. Flash’ı yeniden etkinleştirdikten sonra insanlar “bir site bazında Flash için onay talep etmeye devam edecek”.
Microsoft, 2020 yılının sonuna kadar tüm Flash desteğini ortadan kaldırmayı planlıyor ve kullanıcılar artık Flash’ı Edge ve Internet Explorer tarayıcılarında çalıştıramayacaklar.

Apple

Mac bilgisayar serisinin kişisel bilgisayarları için Apple, Flash ile bu bilgisayarları önceden kurmadığı 2010 yılında Flash’tan uzaklaşmaya başladığını söyledi. İnsanlar Flash’lerini Mac’lerine yüklediyse, Flash yine de “varsayılan olarak kapalı” kalacaktır. Bu, bir kişinin Apple’ın Safari tarayıcısını kullanarak Flash ile bir web sitesini her ziyaret etmesi durumunda web sitesine teknolojiyi çalıştırma izni vermeleri gerektiği anlamına gelir.
Apple, 2020 yılının sonuna kadar Flash’ı durdurmak için herhangi bir zaman çizelgesi belirtmedi.

Facebook

Facebook , Flash tabanlı video oyunlarının 2020 yılının sonuna kadar çalışmaya devam edeceğini söyledi ancak şirket, “geliştiricileri tarayıcılar tarafından belirlenen zaman çizgilerini takip etmeye çağırıyor, çünkü bu, daha erken geçiş kararınızı etkileyebilir.”
Oyun geliştiricileri için Facebook, HTML tabanlı oyunlarını “hızlı bir şekilde web oyun geliştirme için en iyi yol haline gelen” HTML5’e taşımasını istiyor.

Mozilla

Mozilla, Ağustos ayında başlayan ve Firefox web tarayıcısının kullanıcılarının tarayıcılarında Flash çalıştırmak için web sitelerine izin vermesi gerekeceğini söyledi. 2019 yılında Mozilla “çoğu kullanıcı” için Flash devre dışı bırakacak ve Firefox’un Genişletilmiş Destek Yayın sürümünü kullanın sadece insanlar 2020. Mozilla sonuna kadar Flaş çalıştırmak mümkün olacağını söyledi başka blog yazısında bu Firefox’un bu özel versiyonu “Üniversiteler ve diğer okullar, ilçe veya şehir hükümetleri ve işletmeler gibi büyük organizasyonlarda masaüstü ortamı kuran ve bunları koruyan gruplar için” tasarlandı.Adobe, Flash için güvenlik güncelleştirmelerini yaymayı durdurduktan sonra “hiçbir Firefox sürümü eklentiyi yükleyemez.”