apple dava 1
An Apple Inc. logo is displayed on a screen during the Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Jose, California, U.S., on Monday, June 5, 2017. The conference aims to inspire developers from around the world to turn their passions into the next great innovations and apps that customers use every day across iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV and Mac. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Apple İran Yapımı Uygulamaları Kaldırdı

Apple İran yapımı olan tüm mobil uygulamaları App Store’dan kaldırdı. Uygulamaların kaldırılma nedeni ABD’nin İran’a yönelik yapmış olduğu yaptırımlar. Şuanda App Store da hiçbir İran uygulaması yer almıyor.

İran’a ait olan en büyük e-ticaret sitesi bir açıklama yaptı. ‘Digikala’ 10 gün önce bütün uygulamaların durdurulduğu açıkladı. Yapılan açıklamada çok fazla detaya yer verilmezken uygulamaların ABD tarafından İran’a getirilen yeni yaptırımlar yüzünden kaldırıldığı kaydedildi. Apple’ın aldığı karardan sonra gözler İran’a çevrildi. Vakit kaybetmeden İran’lı yetkililerden açıklama geldi. İran İletişim Bakanı Muhammed Cavad Azari Cohrami, Apple’ın İranlı müşterilerine saygı duyması gerektiğini savundu. Muhammed Cavad Azari Cohrami “Apple, İran cep telefonu pazarında yüzde 11’lik paya sahip. Tüketici haklarına saygı, Apple’ın uymadığı bir ilke. Kesinlikle hukuki işlem başlatacağız.” Açıklamasını yaptı.

İran Sosyal Medya’dan Tepki Gösterdi

Apple’a tepki sadece İletişim Bakanı Muhammed Cavad Azari Cohrami’den gelmedi. İran halkı da yapılan bu ayrımcılığı protesto etti. Apple’ın uygulamalarını kaldırmasından rahatsız olan İran halkı da sosyal medya üzerinden eleştirilerde yaptı. Sosyal paylaşım sitelerinde #StopRemovingIranianApps (İran yapımı uygulamaları kaldırmayı durdur) hashtag’i başlatıldı.