Apple iOS

Apple, iOS’in kaynak kodlarının sızdırıldığını doğruladı

Bazı araştırmacıların iOS’in en temel kodlarından birisi olan iBoot’u ortaya çıkarmasının ardından Apple’dan açıklama geldi. Şirket, iOS’in kaynak kodlarının sızdırıldığını doğruladı ancak işletim sisteminin güvenli olmasının gizlilikle alakalı olmadığını ileri sürdü.

Yalnızca birkaç saat önce GitHub’da iOS’in en önemli kodlarından birisi olan iBoot’un paylaşıldığını okuyucularımızla paylaşmıştık. iPhone’ların başlatılmasında rol oynayan ve cihaz başlatıldığı sırada çekirdek gibi önemli donanımların Apple tarafından üretildiğini kontrol eden bu kod, işletim sisteminin en temelinde bulunan ve en gizli olan kod olarak kabul ediliyor. Telefonun donanımlarını kontrol etmesinden ötürü iBoot’da değişiklikler yapılarak cihazın donanımının değiştirilebileceği, iOS’in kaynak kodlarına ulaşılabileceği ve hatta cihazdaki son derece önemli bilgilere ulaşılabileceği biliniyor. Bundan ötürü iBoot “iPhone’un BIOS’u” olarak tanımlanıyor.

Apple iOS

Apple, bu kodun sızdırılmasının ardından yaptığı açıklamada haberlerin doğru olduğunu, ancak kodun gizliliğinin pek önemli olmadığını paylaştı. Yapılan açıklamada iOS kodlarının değil, iOS’in içeriğinin işletim sistemini güvenli tuttuğundan bahsedildi. Bunun yanı sıra iOS 9’dan elde edilmiş kodların güncel iOS sürümlerinde çalışmadığı da belirtildi. Böylelikle Apple, iOS’in hala güvenli olduğunu ve eski kodların sızdırılmasından ötürü güncel cihaz kullanıcılarının endişelenmesinin yersiz olacağını duyurdu.

Son paylaşılan veriler, iOS 10’dan eski sürümleri kullanan Apple müşterilerinin sayısının %10’dan az olduğunu gösteriyor. Ancak Apple tarafından yapılan açıklamaya bakacak olursak bu kullanıcıların da endişelenmesini gerektiren bir durum yok.