apple dava 1
An Apple Inc. logo is displayed on a screen during the Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Jose, California, U.S., on Monday, June 5, 2017. The conference aims to inspire developers from around the world to turn their passions into the next great innovations and apps that customers use every day across iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV and Mac. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Apple, Gizlilik İddialarına Rağmen iTunes Dinleme Verilerini Satıyor

iTunes dinleme verilerini satıyor iddası ile karşı karşıya kaldı. Apple Inc., şirketin “iPhone’unuzda iPhone’un başına geldiğini belirten” reklamına ilişkin sözünün aksine, şirketin yasadışı bir şekilde insanların iTunes satın almalarıyla ilgili kişisel bilgilerini açıkladığını ve sattığını iddia eden müşteriler tarafından dava edildi.

Müşteriler iTunes Dinleme Verilerini Sattığını İddia Ediyor

Rhode Island ve Michigan’dan üç iTunes müşterisi, Cuma günü San Francisco’daki federal mahkemede, kendi devletlerinin kendi rızası olmadan ifşa edildiklerini iddia ettikleri yüz binlerce vatandaşını temsil etmek istediklerini iddia etti.

iTunes dinleme

iTunes müşterilerinin kişisel verilerinin ifşası sadece yasalara aykırı değil, aynı zamanda tehlikeli de olabilir, çünkü şikayete göre toplumun savunmasız toplum üyelerini hedef almayı sağlıyor.

Müşteriler  göre “Örneğin, herhangi bir kişi veya işletme, iTunes Store mobil uygulaması aracılığıyla Apple’dan ülke müziği alan 80.000 ABD dolarının üzerinde bir geliri olan, 70 yaşın üzerindeki evlenmemiş, kolej eğitimi görmüş kadınların adlarını ve adreslerini içeren bir liste kiralayabilir. “dedi. “Böyle bir liste, listelenen her bin müşteri için yaklaşık 136 $ karşılığında satılıyor.”

Apple Temsilcileri Açıklama Yapmadı

Eyaletlerin ilgili gizlilik yasaları uyarınca, bilgileri ifşa edilen her Rhode Island iTunes müşterisi için 250 dolar ve Michigan’daki her biri için 5.000 dolar istiyorlar. Apple temsilcileri, dava hakkında yorum yapma talebine hemen yanıt vermedi.

Tim Cook, defalarca Apple’ın kullanıcı verilerini satma uygulamasına inanmadığını belirtti. Cook, bu yılın başlarında yapılan bir röportajda, Apple’ın kullanıcı verisi satmadığından, kullanıcıların “Apple’a güvenebileceklerini hissedebildiklerini” söyledi.

Apple’ın “bu bilgiyi çeşitli üçüncü şahıslara sattığı, kiraladığı, ilettiği ve / veya başka şekilde ifşa ettiği” iddiasını desteklemek için, söz konusu satın alma için mevcut olan bilgilerin ayrıntılarını içerir. Önemli bir şekilde, veriler Apple tarafından satılmaz ve bunlarla sınırlı değildir.