Apple Çin

Apple, Çin’in baskılarına boyun eğdi ve veri merkezini taşıyor

Çin’deki Apple kullanıcılarına ait iCloud verilerini Çin’de yer alan bir veri merkezinde saklaması için Apple’a baskı yapan Çin hükümeti, sonunda şirketi ikna ederek amacına ulaştı.

Vatandaşlarının gizliliğini hiçe sayan ve her alanda attıkları adımı takip etmek isteyen Çin hükümeti, yaptığı baskılar sonucunda Apple’ı Çin’e veri merkezi kurmaya ikna etti. Ülkedeki Apple müşterilerine ait olan iCloud verilerinin sınırlar içerisindeki veri merkezlerinde depolanmasını talep eden hükümet, şirketin bu yönde karar almasını sağladı.

Apple Çin

Hükümet, Apple kullanıcılarının verilerine ulaşmayı talep edebilir

Çin’de veri merkezi kurmak, Apple’ın hükümetle anlaşma yapmaya razı olduğu anlamına geliyor. Ülkedeki baskıcı ortamdan ötürü Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerini bile kullanmayan halk, Apple’ın veri merkezindeki bilgileri paylaşmayı kabul etmesiyle birlikte daha da büyük bir baskı altında kalabilir. Çin hükümeti bu gibi konularda şirketlerden çekinmiyor ve ülkede faaliyetlerini sürdüren birçok şirketin gizli olan tüm verileri kendisiyle paylaşmasını talep ediyor. Bundan ötürü Apple’a da iCloud verilerinin şifrelerini daha kolay aşabilmek adına bir talepte bulunabileceği düşünülüyor.

Hükümetin bu konuda şirketle görüşeceğine neredeyse hiç şüphe yok, ancak Apple’ın nasıl bir cevap vereceği henüz bilinmiyor. FBI ile kullanıcı gizliliği konusundaki anlaşmazlıklarından ötürü sık sık gündeme gelen Apple’ın bu konudaki kararı da çok konuşulacaktır.