Apple Cindeki App Storedan VPN uygulamalarini kaldiriyor1

Apple, Çin’deki App Store’dan VPN uygulamalarını kaldırıyor

Çin hükümetinin İnternet üzerindeki baskısı, Apple’ın Çin’deki App Store’dan ülkenin sansür sistemini aşmasına yardımcı olan tüm önemli VPN uygulamalarını kaldırdığı haberleri ile devam ediyor.

Hareket, ilk kez Çin dışındaki bir sağlayıcı ExpressVPN tarafından kaydedildi ve bir blog yazısında “kendi dahil olmak üzere tüm büyük VPN uygulamaları” Apple’ın Çin merkezli deposundan silindiğini açıkladı . Şirket, Apple’dan (aşağıda), uygulamanın “Çin’de yasadışı olan içeriği içerdiğinden” kaldırıldığını açıklayan bir not paylaştı.

Şirket, uygulamanın tüm dünyadaki Çin dışında kullanıcılara sunulmaya devam ettiğini söyledi. Bununla birlikte, farklı bir ülkede bir App Store hesabı oluşturma süreci pek çok kullanıcı tarafından bilinmiyor, bu yüzden eksik Çin uygulamanın boşluğunu doldurma olasılığı düşüktür.

Apple, yazarken yorum için yanıt vermedi.

Apple Çindeki App Storedan VPN uygulamalarını kaldırıyor

App Store temizliği çok etkili çünkü VPN’ler, Çin merkezli bir kişinin kısıtlamalar olmaksızın internete erişmek için devlet sansür denetimlerini atlayabilmesinin tek yolunu temsil ediyor. Ocak ayında yayınlanan yeni kurallar uygulandıklarında Çin hükümeti etkili bir şekilde VPN’leri yasadışı duruma getirdi; bu kişiler , faaliyet göstermek için hükümetin onayını almalarını istedi . Bu Apple’ın ExpressVPN’yi çıkarması ve bunun gibi diğerlerinin neden zorlandığı görünüyor.

Apple, işi için Pekin’ten gelen taleplerle işbirliği yapmanın en iyi olduğuna inanabilir ancak bu App Store temizleme işlemi, Çin’in tarihinde ücretsiz internet için en büyük sıkıntılardan birini yarattı.

“Bu gelişmede hayal kırıklığına uğradık, çünkü Çin hükümetinin bugüne kadar VPN’lerin kullanımını engellemek için en büyük tedbiri aldığını ve Apple’ın Çin’in sansür çabalarına yardım ettiğinden rahatsızız. ExpressVPN, özgürce konuşma ve özgürlükleri tehdit eden bu önlemleri şiddetle kınıyor, “şeklinde konuştu.

Bugünkü haberler, Çin’den ücretsiz internete karşı yapılan bir dizi gelişmenin son örneği.

İki popüler VPN hizmeti, bu ayın başlarında Çin’de alternatif internet ortamına girmek isteyen profesyonelleri içeren kullanıcılarını bırakarak zorladı . Hükümet yetkilileri reddetti , Bloomberg’den ülkedeki mobil operatörlerden 2018 yılının başında VPN uygulamalarını yasaklamaları söylendiğine bir hikayeyi ancak diğer adımlar açık bir şekilde alındı. Reuters bu ayın başlarında Çin’in internet sansür aygıtının dönemi olan Büyük Güvenlik Duvarının yeni yeteneklerle “yükseltildiğini” bildirdi. VPN hizmetleri daha sonra, Çin’in bugüne kadarki en karmaşık saldırılara maruz kaldıklarını tespit ettiler. Üst düzey oteller, konuklara VPN’ler vermeyi bile bıraktı .

Bu yeni yetenek, görünüşte, hükümetin mesajlaşma uygulamalarına müdahale etmesini mümkün kıldı. Artık tamamen engellendi, ancak WhatsApp kullanıcıları videoları ve fotoğrafları gönderemediğini fark ettiler , sohbet uygulaması aracılığıyla ve sorunlar , Çin’in en popüler mesajlaşma servisi olan WeChat’a kadar uzanıyor gibiydi . Sansür , muhalif Liu Xiaobo’nun , bu ayın başlarında karaciğer kanserine karşı savaşı yurtdışına tıbbi tedavi talebinde bulunmaktan vazgeçme iznini yitiren Nobel Barış Ödülü alıcısının ölümüne verilen cevapla bağlantılı görünüyordu .

Apple’a doğrudan gitmek, sansür uygulamak için etkili bir yol haline geliyor çünkü ABD firması Çin’de hangi uygulamaların mevcut olduğunu kontrol ediyor. Taktik, bu yılın başında Çin için başarılı oldu. Apple’ın New York Times uygulamasını yerel Çinli App Store’dan kaldırmasıyla . Times ve Wall Street Journal, sansür izleme servisi Great Fire’a göre Çin’de bloke edilen bir dizi uluslararası haber sitesinde yer alıyor .

Benzer işlemlerin Çin’deki Android mağazalarıyla çekilmiş olup olmadığı belli değil. Google Play Store, bir avuç üçüncü taraf uygulama mağazasının Android uygulamalarının en etkili distribütörü olduğu Çin’de bulunmamaktadır.

Kar amacı gütmeyen grup GreatFire , Android VPN FreeBrowser ve New York Times ile bir işbirliği içeren diğer hizmetleri gibi ‘sansüre karşı koruma’ alternatifleri sunmaktadır , ancak Apple’ın iOS’u benzer seçeneklere izin vermemektedir.

Apple sadece Isabel Ge Mahe’yi Çin’deki ilk işletme müdürü olarak ilan etti ve Çin’de bir satış çöküşüyle ​​mücadelenin ötesinde , uzun süredir Apple’lı yönetici Pekin’le olan ilişkilerini yönetmek zor işi ile görevlendirildi. ABD firması yakın tarihte , 1 Haziran’da yürürlüğe giren ülkedeki yeni siber güvenlik yasaları ile ilişkili olduğu düşünülen Çin merkezli ilk veri merkezini geliştirme planlarını açıkladı .