la fi laser countermeasure planes 20161129 1

Amerika savaş uçaklarına lazer silahları yerleştirecek

ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı, Lockheed Martin ile SHIELD programı kapsamında savaş uçaklarına yerleştirilecek lazer silahlarının üretimi konusunda anlaştı.

Hava savaşlarında bir adım önde olmak için çalışmalara devam eden ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı, Self-protect High Energy Laser Demonstrator (SHIELD) programı kapsamında lazer silahı geliştirilmesi için, uçak ve hava savunma teknolojileri üreten Lockheed Martin ile anlaşma masasına oturdu. Yapılan basın açıklamasına göre 26.3 milyon dolarlık anlaşma imzalayan kurumlar yüksek enerjili lazer silahlarının tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda çalışmalar yapacak. Anlaşma dahilinde avcı uçaklarına 2021 senesine kadar yüksek enerjili lazer silahlarının yerleştirilmesi ve denenmesi hedefleniyor.

bloglasernavyacxuqo6 1391726708695

Uçaklarda lazer silahlarının kullanılması yeni değil

Savaşta yer alan uçaklarda lazer teknolojisine yer verilmesi fikri ilk olarak 1980’lerde gündeme geldi. O zamanların teknolojisiyle üretilen lazer silahlarının uçaklarda kullanılamayacağı ve kullanımının pek etkili olmayacağı fark edildi ve bu amaçla geliştirilen projeler bu günlere kadar ertelendi. Günümüzde ise lazer silahları katı hal fiber optik lazer teknolojisi sayesinde çok daha etkili. Lockheed Martin’in de bu teknolojiden faydalanacağı düşünülüyor.

Lockheed Martin lazer teknolojisinin ne kadar gelişmiş olduğunu göstermek için sene başında küçük bir deneme yapmıştı. Şirketin yerde konumlanmış ATHENA sistemi, 3,3 metre kanat genişliğine sahip beş dronu 30 kW Accelerated Laser Demonstration Initiative (ALADIN) ile vurmuş ve droneların yanarak çöle düşmesini sağlamıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=XH6NIazR5pA