AKK Kalkacak mı

AKK: Adil Kullanım Kotası Nedir ve AKK Ne Zaman Kalkacak?

Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olan internet üzerinden izlediğimiz film, dinlediğimiz müzik ve oynadığımız oyunların boyutları bir hayli yükseldi. İnternet servis sağlayıcılarından sunulan AKK, gerek dosya indirme gerekse de kullanılan cihazların yaptığı indirme işlemleri nedeniyle kısa sürede doluyor. AKK nedir? Ne anlama gelir ve ne zaman AKK kalkacak sizler için derledik.

Daha önce ‘Kota’ olarak adlandırılan ve belli bir limitti olup, bitiminden sonra da kullanılan internetin ek ücrete tabi olan uygulamadır. Peki AKK: Adil Kullanım Kotası Nedir?

ADSL’in kullanılmaya başlamasının ardından önce kota devamında ise hemen hemen her servis sağlayıcısında bulunan AKK: Adil Kullanım Kotası hayatımıza girdi.

Adil Kullanım Kotası: Belirlenen kota sınırının aşılması sonrasında  mevcut internet hızının yavaşlamasını sağlayan uygulama olarak tanımlanabilir.

İnternet kullanılarak gerçekleştirilen indirme işlemlerinin boyutlarının teknoloji ile doğru oranda artmakta, dolayısı ile İnternet Servis Sağlayıcılarının sundukları AKK’da hızlıca tükenmekte. Hızı düşen kullanıcılar, bu nedenle sıkıntı yaşamaktalar.

AKK: Adil Kullanım Kotası Kalkacak mı?

BTK: Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun bu konuda çeşitli açıklamaları bulunuyor. Adil Kullanım Kotasında ki limitlerin arttırılması yönünde 1 Mayıs 2017 tarihi ile ISS (İnternet Servis Sağlayıcısı) ve BTK tarafından adımlar atıldı.

Standart durumda internet hızına bakılmaksızınAdil Kullanım Kotasını aşanlara 3Mbit/s internet kullanması yerine kullanıcıların tarifesinde bulunan hız ile orantılı ve her ayın 1. Gününde yenilenmek üzere düşüm yapıldı.

AKK:Adil Kullanım Kotası Ne Zaman Kalkacak?

Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun aldığı karar ile 31 Aralık 2018’de Adil Kullanım Kotası’nın tamamen ortadan kalkması bekleniyor. İnternet tarifelerinin nasıl değişeceği henüz bilinmese de ISS’lerin bu konular da çalışmaları bulunuyor. Dolayısı ile 2019’un ilk saatinden itibaren AKK’siz bir güne başlamış olacağız.