SpaceX starlink 1

ABD’den SpaceX’e Onay Geldi. Küresel Geniş Bant Ağı Kuruluyor

Kurucusunun Elon Musk olduğu SpaceX’in küresel çapta geniş bant internet ağı kurmayı planladığı Starlink projesi, ABD tarafından resmen onaylandı. ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), geçtiğimiz ay fiber optik kablo ile ulaşılamayan yerlere internet bağlantısının götürülmesi için en iyi yolunun uydu teknolojisi olduğunu belirterek Starlink projesi’ni desteklemişti. FCC, SpaceX’in altı yıl içinde iki binden fazla uydu fırlatmasını istiyor.

ilk prototip uydularının geçtiğimiz ay fırlatılan Starlink projesi, böylelikle beklemiş olduğu FCC’den almış oldu. FCC’nin bu alanda vermiş olduğu ilk onay olan Starlink projesinin ilk kısıtlı kapasite ile 2020 yılında çalışması bekleniyor. Starlink projesinde Ka (20/30 GHz) ve Ku (11/14 GHz) bant frekansları kullanılacak.

FCC’nin konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada: “Alçak Dünya yörüngesinde ABD lisanslı bir uydu iletişim ağının kurulmasına ilk kez onay verdik. Starlink projesi hem yüksek hızlı internet kullanımını artıracak hem de ülke içerisindeki rekabete çok büyük katkıda bulunacak.” İfadelerini kullandı. Ayrıca fırlatılacak olan 4425 uydunun en az yarısının altı yıl içinde yörüngeye yerleştirilmesi hedefleniyor.

Starlink projesi için SpaceX, uyduları, Falcon 9 roketi ile 2 Nisan’dan itibaren Cape Canaveral, Florida’da ki uzay üssünden yörüngeye fırlatacak.