tren

96 Adet Yerli Hızlı Tren Üretilecek!

Ülkemizin ilk yerli hızlı tren projesi için adımlar atıldı! Milli YHT Eskişehir’de yer alan TÜLOMSAŞ tesislerinde üretilecek.

İhlas Haber Ajansı tarafından yapılan habere göre Türkiye yerli tren üretimi için çalışmalara başladı. Eskişehir’de üretilecek olan hızlı trenler saatte 250 km hıza sahip olacak. Eskişehir’de üretimi tamamlanacak olan trenler buradan Ankara’ya getirilecek ardından tüm Türkiye’ye dağıtılacak. Proje kapsamında 96 adet trenin üretilmesi planlanıyor.

Trenler Yerli İmkanlarla Üretilecek!

tren

Aşama aşama olarak üretilecek trenlerin ilk 20 adedi %10, 60 adedi %53 ve 16 adedi ise %74 yerli katkı payına sahip olarak üretilmesi planlanıyor. Kademe kademe olarak yerlilik oranı arttırılacak olan trenlerin gelecek yıllarda tamamen yerli imkanlarla üretilmesi hedefleniyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) Eskişehir’de belirleyeceği bir arazide kurulacak olan tesis TÜLOMSAŞ tarafından işletilecek.

tren

Saatte 250 km hıza sahip olacak olan trenler Yüksek Hızlı Tren sınıfına giriyor. Bu trenler ile birlikte ülkemizin dört bir yanında YHT hatları oluşturulacak. Ülkemizin 2023 hedefleri kapsamında demiryolu ile taşımacılığı bir hayli geliştirmesi bekleniyor. Günümüzde demiryolunun yük ve yolcu taşımacılığı kapsamında diğer türelere oranı %5, gelecek yıllarda bu oranın arttırılarak karayollarındaki yük ve yolcu yoğunluğu hafifletmesi amaçlanıyor.