Avgi

9000 sene önce yaşamış kadının yüzü yeniden oluşturuldu

Bilim insanları, M.Ö. 7000 yılında yaşamış olduğu tahmin edilen genç bir kadının yüzünü yeniden oluşturmayı başardı. Bu işlemde Avgi isimli genç kadına ait olan kafatasının tüm detaylarından faydalanıldı. Videoyu haberimizden izleyebilirsiniz.

Atina Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Yunanistan’ın bir mağarasında bulunan kafatasını kullanarak bundan tam 9000 yıl önce yaşamış bir insanın yüzünü yeniden oluşturmayı başardı. Bulunan kafatası Avgi, yani “Şafak” olarak isimlendirilen genç bir kadına aitti ve genç kadın, o dönemde bölgedeki mağaralarda yaşamış olan topluluğa dahildi. Maalesef elde edilen bulgular, Avgi’nin nasıl yaşadığı ve öldüğü hakkında bilim insanlarına pek bilgi vermiyor. Ancak birçok kişinin uğraşı sonucunda Avgi’nin yüzü kendisinden tam 9000 sene sonra yeniden hayat buldu. Bu olayın yaşanacağını ve yüzünün sonraki nesiller tarafından yeniden görüleceğini Avgi’nin tahmin etmiş olduğunu sanmıyorum.

Avgi’ye bu ismi kafatasını bulan arkeologlardan birisi vermiş. Bilim insanı bu ismin uygun olabileceğini düşünmüş çünkü genç kadının yaşadığı dönem medeniyetlerin şafağı olarak tanımlanıyor. Yani Avgi’nin bugün var olan dünya düzenin temelini şekillendiren ilk insanlardan birisi olduğunu söyleyebiliriz.