alphago -zero

2500 Yıllık Zeka Oyunu Şampiyonu Yapay Zeka: AlphaGo Zero

Teknoloji devi Google tarafından 2014 yılında satın alınan DeepMind, geliştirdiği AlphaGo yazılımı ile dikkatleri üzerine çekmişti. Satın alınan DeepMind şirketinin ilgi çekici bir noktası ise kurucuları arasında Mustafa Süleyman’ında bulunması.

Google’ın alt firması olarak çalışan yapay zeka şirketi DeepMind firması Go-playing yazılımının güncel sürümü olan AlphaGo Zero’yu geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. 2500 yıllık zeka oyunu GO isimli oyunu insanlardan destek almadan tek başına öğrenen AlphaGo Zero isimli yazılım GO oyunun şampiyonu Kı Cie’yi ve Kore şampiyonu Lee Sedol’u yenmişti.

GO Oyun Şampiyonu Yapay Zeka: AlphaGo Zero

Yazılıma boş bir Go tahtası ve kurallarının olduğu veri girişlerdi yapıldı. Daha sonra kendi kendine oyunu öğrenmeye başlayan yazılım yalnız başına milyonlarca kez Go oynadı ve bu süreçte kendisi milyarlarca kombinasyon türetip test etti.

Bu süreçte AlphaGo Zero tarafından bulunan teknik ve püf noktaları adeta binlerce yılda geliştirilen teknikleri ezip geçti. Ayrıca uzmanlar yazılımın oyunda profesyonelleşmesi aylarca sürdü.

DeepMind firmasının CEO’su Demis Hassabis tarafından yapılan açıklamada hatasız bir yapay zeka için daha çok sürece ihtiyacını söyledi. Ayrıca yazılımın sorunlar karşısında ilerleme kaydetmesi oldukça iyi olduğu vurgulandı.

Son yıllarda yapay zekada kaydedilen gelişmeler bir kesim tarafından sevindirici olsa da insanların bir kesimi yapay zekalar konusunda hala kuşkuya sahip. Yapay zekanın getirdikleri önümüzdeki süreçte daha net görülecek gibi.