Mavi Ay

2018’in son Mavi Ay’ı bu gece gökyüzünü aydınlatacak

Senenin son Mayi Ay’ı 31 Mart gecesinde görülecek. Bu büyüleyici astronomi olayını kaçıranların ise aynı ay içerisinde iki kere dolunay görmek için 2019’un 18 Mayıs tarihine kadar beklemesi gerekecek.

Bu gece gökyüzünü aydınlatacak olan dolunay, 2018 senesinin son Mavi Ay’ı olacak. Yapılan hesaplamalar, 2019 senesinin 18 Mayıs tarihine kadar bir başka Mavi Ay daha göremeyeceğimizi ortaya koydu.

Mavi Ay nedir?

Normal bir Mavi Ay’la dolunay arasında herhangi bir fark yoktur. Bu astronomi olayında gökyüzünde beliren Ay “mavi” olmaz. Yalnızca aynı ay içerisinde iki kere dolunayın görüldüğü durumlarda, ikinci dolunaya “Mavi Ay” adı verilmiştir. Bazı durumlarda Ay’ın gökyüzünde mavimsi bir renge büründüğünü görmek mümkündür ancak bu uydumuzun birkaç defa dolunay olarak belirmesinden kaynaklanan bir durum değildir. Yalnızca atmosfer olaylarla alakalıdır.

Mavi Ay

Bu gece görülecek Mavi Ay’ı özel kılan bir diğer unsur da “Paskalya Ay’ı” olmasıdır. Paskalya Ay’ı, Nisan ayının ilk pazar gününden önceki dolunaya verilen isimdir. Bazı bölgelerde bu astronomi olayını görmenin yeni baharda şans getirdiği söylenir. Bu nedenle akşam gökyüzünü iyice izlemenizi öneririz.