Brezilya Ulusal Müzesi

200 senelik Brezilya Ulusal Müzesi, içindeki eserlerle birlikte yangında yok oldu

200 senelik Brezilya Ulusal Müzesi, sergideki ve depodaki 20 milyon tarihi eserle birlikte yangına teslim oldu.


Bilim dünyası, Brezilya Ulusal Müzesi’nden gelen üzücü haberle yasa boğuldu. 1818  senesinde ziyaretçi kabul etmeye başlayan ve iki koca asır boyunca sayısız insana ufkunu genişletmesinde yardımcı olan müze, gece geç saatlerde başlayan bir yangından dolayı yerle bir oldu. Müze, Portekiz ve Brezilya Kralı John VI tarafından inşa edilmişti ve ülke bağımsızlığını kazanmasından bu yana ulusal müze olarak kullanılıyordu. Bu nedenle milyonlarca eşsiz tarihi eser ve ender parça barındırıyordu.

https://youtu.be/c3wnkmCKcnw

Kısa bir sürede üç katlı müzenin her köşesine yayılan yangının kaynağı henüz bilinmiyor. Müzenin sergi bölümünde ve depo bölümünde 20 milyondan fazla parçanın bulunduğu, bunların çok büyük bir bölümünün yangın sonucunda sonsuza kadar yok olduğu tahmin ediliyor. Yok olan parçalar arasında çeşitli dinozor ve Homo Erectus fosilleri de vardı.

Müzedeki yangın kısa sürede Twitter’da en çok konuşulan konular arasına yükseldi. Birçok Brezilyalı, müzenin yangına karşı dayanıklı olmadığının bilindiğini ve bu yangının ülkede bilime verilen önemi gözler önüne serdiğini dile getirdi. Ülkenin siyasi sorunlardan ötürü zorlu bir süreçten geçtiği biliniyor.

Kaynak