Cassini 1 1

20 Yıl ve 8 Milyar Km Sonra, Cassini Ölüm Dalışı Yaptı!

NASA’ya ait olan ve Satürn gezegeninin keşifi için görevlendirilen uzay aracı Cassini, Satürn gezegenin atmosferine son dalışını yaparak 14 yıl süren görevini bitirdi.

Satürn görevine 2013 yılında başlayan Cassini’nin görevinin bittiğini Nasa şu Twitter mesajı ile duyurdu. “Dünya ondan son sinyali bu sabah 07:55’te (TSİ 13:55) aldı. Cassini artık üzerinde çalıştığı gezegenin bir parçası oldu. Tüm bu bilim için teşekkürler.”

Nasa’da Cassini’nin yönetimini gerçekleştiren ekibin; uzay aracının yakıtının bitmesi ve uzay aracının Satürn uyduları arasında başıboş dolaşmasını istemedikleri için; Cassini’ye son göre olarak Satürn’ün atmosferine girme talimatı vererek infilak etmesi emrini vermesinin ardından görevi yerine getiren uzay aracının son görevi de Satürn’ün atmosferinde parçalanarak tamamlanmış oldu.

Satürn gezegeni hakkında 14 yıl boyunca bilgi toplayan araç iletmiş olduğu bilgiler ile de bir çığır açmış oldu. Güneş sisteminde yaşam olabileceğine ilişkin düşüncelerimizi değiştiren Cassini uzay aracı, uzayda 20 yıl, Satürn çevresinde ise 13 yıl süre ile görev yaptı.

Üretim maliyeti 3.9 milyar dolar olan ve dünyanın 27 ülkesinden araştırmacının üzerinde çalışarak ürettiği Cassini, Satürn’ün atmosferine saatte 120 bin 700 km hızla giderek son görevini de başarı ile tamamladı. Cassini programının yöneticisi Earl Maize “Uzay aracından gelen sinyal kayboldu” açıklamasında bulundu. Maize sözlerine “Umarım hepiniz bu muazzam başarıdan dolayı gururlusunuzdur. İnanılmaz bir görev ve muhteşem bir uzay aracıydı. Hepiniz harika bir ekiptiniz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Cassini’nin Dünya ile son irtibatının Türkiye Saati ile 14.55’te olduğu belirtildi.

Adını Fransız-İtalyan gökbilimci Giovanni Domenico Cassini‘den alan ve görev yaptığı 20 yıl boyunca toplam 8 milyar km yol yapan uzay aracının yakıtının bitmesi üzerine son dalış görevi verilmesine karar verildi. Bu görevi esnasında Satürn üzerine olabilecek yaşam formlarına zarar vermeyecek şekilde dalış görevi düzenlendi.

Cassini

CASSİNİ’NİN KEŞİFLERİ

Cassini 1997’de Florida’nın Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatıldı. 7 yıl boyunca yol yapan Cassini, 13 yılını da Satürn’ün yörüngesinde tamamdı.
Cassini bu sürede Satürn’ün çevresinde bilinenden 6 tane daha fazla uydu olduğunu keşfetti.

Gezegende 1 yıl süren devasa fırtınayı da gözlemleyen Cassini, Enceladus uydusundaki buz geyserleri patlamalarını ve Titan’ın metan ve etandan oluşan hidrokarbon göllerinin varlığını da keşfetti.

Reading Üniversitesi’nden Uzay Fiziği profesörü Mathew Owens, Cassini’nin toplayıp gönderdiği veriler ile şu ana kadar yaklaşık 4 bin akademik makalenin hazırlandığını vurguladı.