Haumea

19 Mayıs Üniversitesinden Muhteşem Buluş!

19 Mayıs Üniversitesi Gözlemevi tarafından yapılan bir araştırma sonucu Neptün’ün ardında bulunan ve cüce gezegen olarak isimlendirilen Haumea’nın halkası olduğu keşfedildi.

Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan’ında aralarında bulunduğu ekip tarafından yapılan keşif bilim dünyasında büyük yankı buldu. Birçok üniversite öğretim görevlisi ve TÜBİTAK çalışanlarının ortak çalışması sonrası yapılan keşif ekibinde uluslararası düzeyde araştırmacılarda yer alıyor.

Yapılan çalışma hakkında açıklama yapan OMÜ Gözlemevinden sorunlu isim Selami Kalkan, Neptün gezegeninin ötesinde şu an ki bilgiler ışığında 4 cüce gezegen bulunuyor. Bu gezegenler Eris, Pluto, Makemake ve Haumea olarak isimlendirilmekte.

Cüce Gezegenin Halkası Keşfedildi

Bu gezegenlerden yalnızca Haumea elips bir şekle sahip ve çok hızlı dönme hızına sahip. Uzay araştırmalarında bir gök cisminin fiziksel özelliklerini belirleyebilmek için başka bir gök cismi tarafından karartılması gerekli. Gerçekleşen kararma sonrası dünya yer alan birçok teleskop ile aynı anda 90 saniyelik bir süre boyunca takip edilmesi ile hakkında çok bilgi bulunan Haumea gezegeninin birtakım özellikleri keşfedildi.

Bu keşiflerden en dikkat çekeni ise gezegenin bir halkaya sahip olması idi. Birçok bilim adamı tarafından yapılan keşif 12 Ekim tarihinde Nature dergisinde yayımlandı.